Pages

RSS

Selamat Datang ke Blog Saya
Harap anda 'pening' membacanya.

Thursday, April 29, 2010

BAIK BAIK SAYANG ~ WALI BAND

video


Terima Kasih untuk dedikasi lagu ini sahabat..:)




SPECIAL ENTRY ~ SELAMAT PENDEK UMUR AHMAD



"Selamat hari lahir hai diri" ~ itu ungkapan pertama saya ungkapkan bila mana detik 12 malam 28 april 2010 membuka tirainya..

Dah 22 tahun dah aku nie..dah nak grad..dah boleh chambering..dah 5 tahun ++++ aku kat UIA..cepatnya masa berlalu..ALLAH..

Masa tu telefon dah bunyi dah sikit2..acecece..kawan2 dah start msg dah wish..hidup lagi aku nak dapat wish dari dieorg..kalu dah mati sapa la nak wish ea..malaikat wish dgn tongkat kot..sbb dosa menggunung kat dunia..ades..sakit..huuu..

Saya capai hp,mmg niat di hati nak msg mak & ayah dulu..masa tu dah rasa sebak..teringat kan dieorg..orang yang paling sayang saya kat dunia nie..masakan ada orang lain yang sayang saya lebih dari itu..

buat ayah ~

"Ayah,22 tahun lepas,ayah bawak mak dan ahmad ke hospital demi untuk berikan ahmad sebuah kehidupan.Ayah azankan ahmad supaya hidup ahmad dimulai sebagai seorang Islam.Ayah tuntuni hidup ahmad,tak biar ahmad keseorangan.Pimpin ahmad taktala ahmad tak berdaya dan rebah diuji dunia.Ahmad panjatkan doa bua ayah mogaayah sentiasa sihat dan diberkati selalu untuk bersama ahmad dalam hidup ini.Terima kasih sebab jadi ayah ahmad"

buat emak ~

"Emak,9 bulan mak bawa ahmad ke hulu ke hilir 22 tahun lepas.Mak ajar ahmad apa itu Islam pada ahmad demi nak selamatkan ahmad dunia dan akhirat.Mak tak pernah lupa menyentuh jiwa ahmad dengan kelembutan kasih seorang ibu.panjangkan usia ibu ahmad ini demi untuk ceriakan hidup ahmad yang separuhnya datang dari mak..terima kasih mak"

hehe..air mata masa tu tak payah cakap la..laju je merembes keluar..ades..kalu cakap pasal ayah dengan mak nie,memang lah tersangat sentimental..jiwang habis.heeee.masa mencoret nie pun dah sebak.haha..sabar jela den.

Lepas tu baru lah start reply msg sahabat2..ada yang msg,ada yang kasi MMS,ada yang telefon,ada yang thru FB..tahun nie dapat 1 kad walaupun tak dapat kek..hehe..takpe la..yang penting korang semua mmg best.mcm2 jenis msg yang saya dapat.nak tergelak pun ada.untungnya birthday pada saya,dapat doa terus dari kawan2..rasa mcm byk je doa mencurah2 untuk kita.hehe

Ada macam2 yang buat saya gelak pada besday kali nie..ada yang silap tarikh pun ada..ades..haha..siap tak caya lagi tu saya ckp awak silap hari la..hehe..ades.tapi pape pun tq kat dua org yang wish 24 hari bulan hari tu..korg mmg la..hahaha..sapa ek?haha..:p

26hb pun ada jugak silap wish..dua kali daa dia wish aritu..hehe..tapi takpe..semangat tu ada..kikiki..mmg senyum lebar habis la..yang penting korang ingat besday saya..alahmdulillah..saya doakan tuhan rahmati korang..korang kasihi saya,moga tuhan beri kasih sayangnya pada korang insyallah..tu yang selalu saya doakan..

tahun nie jugak dapat satu msg in english yang sgt la bombastik languagenya..haha..saya pon tak faham english dia..hebat sangat..heee..pastu,siap bagi nama lagi kat saya..ades..at the last msg "....love ya mr. Scandal"

suka suki je bagi nama kat saya mr scandal..haha..tu mmg nak kena kalu jumpa nnt..tq ye buat yang bagi msg tu..miss scandal..hambek..kikiki :p

hmm..bagi saya..besday takde apa2 pon..bertambah umur yang mmg la semata2 angka..21,22,23 or 24 sama saja..yang penting apa yang kita buat..pe yang kita aim..yang saya set dalam kepala,bertambah umur bertambah hari dlm hidup,bertambah muda usia kita nk menghampiri pencipta kita..jadi kena persiapkan diri..jgn lmbtkan waktu solat..sebolehnya bykkan solat jemaah..benda basic yang masih tak lekat dan jadi habit buat saya..dan tak lupa juga sematkan dalam diri,jgn letih untuk memberi..tu yang paling mudah nak buat baik bagi saya..ya tuhan kuatkan daku..untuk memberi..

21 saya tinggalkan dengan seribu satu coretan dan kenangan..tapi yang paling penting saya banyak belajar..bahawasanya kita akan teruji dengan setiap kata2 kita..adilnya tuhan mernguji dan terus menguji tanpa dia biar kita berkata2 dengan sesuki hati kita..hee..well3..i'm prepared for that dan telah teruji dgnnya..

Dan saya percaya 22 jugak akan terus menjanjikan sesuatu buat saya..moga saya tabah menghadapinya..dan wish yang paling banyak saya dapat "moga cepat jumpa jodoh"..hahaha..tergelak besar saya..lambat lagi sahabat2 yang tu..ada priority lain dulu kali nie..lagi pun takde orang nak amek saya jadi menantu..dulu saya ingat dapat beat ayah kahwin umur 25 tahun..tapi sekarang tak kot..maybe 26 paling awal..tengoklah macam mana nanti..serba mungkin jadi dalam hidup nie..tiada yang pasti,pastinya kita jgn lupa merancang natijahnya biar tuhan yang tentukan dan jgn sesekali berputus asa dgn janji tuhan dan jangan buat zalim kat orang untuk kepentingan diri semata..nnt tuhan mula berbicara baru la tersungkur kita dek kezaliman kita..ades..ayah pesan banyak kali nie..huhuhu..sorry kalu tersilap zalim selama nie sahabat2..harap korang maafkan saya..

hukama acap kali berpesan ~ jangan bersedih hai diri jika dirimu tak dihargai..tapi sedihlah dirimu tak berharga kepada manusia di sekelilingmu..make them happy insyallah the happiness will reflect back to you..ameen

Ya tuhan jangan kau uji kami dengan apa yang tak mampu kami pikul ya tuhan..

Dan 22 jugak saya janjikan sesuatu buat diri saya..let's play the game..i will play the ball according to the way its being played..insyallah..he..insyallah insyallah..

buat yang wish..saya ucapkan thanks..ingat saya lagi..hargai saya lagi..yang tak wish pon thanks jugak sbb jadi shbat saya lagi..saya mungkin pernah buat silap dan pernah membenci anda tapi ingatlah satu perkara,takkan selamanya saya membenci anda..saya jugak punya sifata yang ingin dimaafi andai saya berbuat silap sama seperti insan lain..maafkan saya andai saya terlupa dan saya tersilap..

sayang kalian walaupun kalian tak pernah saya sayang :)

dan doa mak mengiringi saya kali ini ~

alhamdulillah!happy birthday anak mak sayang.mak doakan ahmad jadi anak yang sangat humble,taat,taqwa dan soleh..ameen

thanks mak...

dan akhirnya saya akhiri entry ini dengan lagu kegemaran saya tiap kali hari lahir saya..moga tuhan redha akan silap dan salah saya..panjang umur..23 sempat saya syukuri kelak..insyallah..



video


Tuesday, April 27, 2010

LELAKI PENDEK, HITAM DAN LEBIH JELEK DARI UNTANYA

Kisah-kisah Motivasi ~ Suci Ummi Adam

Di Baqi’ yang hening, kampung kecil di pinggiran Madinah, Rasulullah seperti biasa menyampaikan nasehat-nasehatnya. “Siapa yang ada pada hari ini mengeluarkan shadaqah, maka aku akan memberikan kesaksian baginya di sisi Allah pada hari kiamat,” begitu Rasulullah mengabarkan berita gembira.

Tak lama, datang seorang penduduk. Orang itu begitu hitam kulit mukanya, paling pendek di antara penduduk yang lain. Bahkan lelaki itu selama ini dianggap paling hina diantara mereka. Lelaki itu datang membawa seekor unta yang sangat bagus. Tidak ada seekor unta pun yang lebih bagus dari unta miliknya.

“Apakah unta ini untuk shadaqah?” tanya Rasulullah
“Benar wahai Rasulullah,” jawab lelaki itu.

Tiba-tiba ada orang yang berkomentar mengejeknya. “Dia menshdaqahkan untanya? Padahal unta itu lebih bagus dari dirinya?”
Mendengar perkataan itu, Rasulullah tidak senang dan berkata “Kamu sangat keliru, itu tidak benar. Bahkan orang ini lebih baik dari dirimu dan dari untanya. Engkau keliru.”
Rasulullah bahkan mengulang perkataan itu tiga kali. Lalu menambahkan “Beruntunglah orang yang zuhud, dan juga berusaha, beruntunglah orang yang zuhud dan juga berusaha.”

Begitulah, lelaki hitam dan pendek penduduk Baqi’ itu, adalah fragmen tentang orang baik yang dilecehkan. Ia bukan saja tidak terkenal, bahkan ia dianggap paling hina di antara sesama warga kampung itu. Wajahnya hitam, tubuhnya pendek. Untanya lebih “ganteng” dari dirinya.

Pola pikir “Lelaki pendek, hitam, lebih jelek dari untanya” seperti itu, sesungguhnya hari-hari ini begitu mewabah. Kita hidup di tengah masyarakat yang hanya melihat harga orang lain dari tampilan luarnya. Maka disini berlaku hukum ketenaran, keterkenalan, kemasyhuran. sesuatu yang sangat mudah direka-reka oleh industri media yang menggurita. Raksasa media hanya punya satu bahasa : bila kamu tidak terkenal, maka kamu bukan siapa-siapa. Kamu hanyalah lelaki pendek, hitam, yang lebih jelek dari untanya.
Industri media semakin mengokohkan bahwa menjadi terkenal saat ini tidak harus karena kebaikan. Ia bisa membuat yang buruk tampil terkesan baik, alami, manusiawi dan bagian dari hak asasi. Sebaliknya, ia bisa pula menaplilkan orang-orang baik dalam format yang kumal, lusuh dan tak punya gairah hidup.

Semua itu telah memaksa orang dengan perlahan namun sangat massif, untuk merekam di bawah alam sadarnya, bahwa orang-orang besar ialah mereka yang berulang-ulang muncul di televisi, tampil di panggung, meyeruak di atas pentas. Maka segalanya menjadi sumpek dan sangat terbatas. Padahal, ada berjuta orang baik yang tak kita kenal. Ada berjuta orang baik yang tak pernah dikenal. Ada berjuta orang baik yang seumur hidupnya hingga akhir hayatnya, tak pernah sedetikpun muncul di televisi.

Memahami prinsip ini sangat penting. Tidak semata soal etika menghormati sesama. Lebih dari itu, sikap ini, kali pertama kepentingannya adalah untuk kita sendiri. IALAH AGAR KITA TIDAK PERNAH SEDETIKPUN MERASA LEBIH BAIK DARI PADA ORANG LAIN, DALAM HAL APA SAJA. AGAR KITA TIDAK MENGUKUR KEBAIKAN DENGAN KACAMATA DIRI SENDIRI. SELALU MEMANDANG BAHWA ORANG LAIN TIDAK SEBAIK DIRINYA. SUNGGUH, ITU ADALAH KESALAHAN BESAR.

Dunia yang luas ini, semestinya memberi kita tuang kesadaran, bahwa ada begitu banyak orang yang tidak kita kenal. Terlebih orang-orang baik di antara mereka. Berapakah saudara kita? Yang dengan mudah kita eja nama-namanya? Berapakah sahabat, kenalan, teman, dan karib kerabat kita? Yang dengan ringan bisa kita sebut namanya? Seratus? Duaratus? Seribu? Kawan bermain dimasa sekolah saja kita sudah lupa.

Seperti perlombaan di awan yang gelap, seperti itulah hidup kita. Kita semua berlari, mengejar apa yang layak kita persembahkan untuk kehidupan akhirat kelak. Baik buruk, ke surga atau ke neraka. Begitupun orang lain. Dalam lari yang penjang di medan amal itu, kita tidak pernah tahu, sejauh mana orang lain yang berjuta-juta jumlahnya di dunia ini, telah sampai pada kadar kebaikannya.

Di hari-hari yang penuh fitnah ini, kita harus yakin, ada begitu banyak orang yang tak pernah kita kenal, tapi mereka jauh lebih baik dari kita. Kesadaran ini, akan memacu dua hal sekaligus ; kita akan terus berbenah, menata diri, dan meningkatkan kebaikan. Kedua, bahwa KITA TIDAK BOLEH MERASA CUKUP, MERASA LEBIH BAIK, sebab, hanya di akherat kelak kita akan tahu.

Ada banyak orang baik yang memilih tidak dikenal. Mereka mencintai pilihan hidup yang juga dicintai Allah. Ada berjuta orang-orang yang memilih jalan itu. Ya, ternyata, ada berjuta orang baik yang tak kita kenal.


AHMAD ZAIROFI AM



Sunday, April 25, 2010

TITANIC OFFICIAL SONG - MY HEART WILL GO ON (CELINE DION)

video



video

kiki..sementara menunggu cerita pengembaraan siap..nah amek video best dan mantap nie buat inspirasi..

dah la tu nanges..buat rugi air mata je..heeee

make sure to keep your heart moving on..raise up..you can do it!!!!

special buat W & AF..=p

Saturday, April 24, 2010

CATATAN PENGEMBARAANKU ~ BRUNEI (PART 1)

yezza...hehe..ades..trademark baru dapat dari sapa tah..

assalamualaikum semua..apa khabar?harap jiwang2 selalu,stay cool jgn nanges byk2 wat rugi air mata je..baik g baca buku ke,g pantai ke,g kacau org ke ada gak faedahnya sikit..hehe..

sorry sbb lama tak update blog dgn post sendiri..dok update cerita je..saya kalu mahu menulis kena berperasaan..sedeh ke..happy ke..suka ke...gtu la..baru syok nak tulis..selama tak de perasaan sangat..kikiki..ades..dah mula nak menggugat ketenangan dah nie dgn mengarutnya..

okay2..back to the aim asal..yezza..nak bercerita dan bercoret2 pasal lawatan saya yang fantastic & marbellos ke Brunei tempoh hari..wah..sangat la seronok..kikiki

tapi sebelum tu,tak lengkap kalau tak mengucapkan seinfiniti terima kasih & arigatto kozaimas kepada mereka yang bersusah payah menguruskan kami sepanjang kami di sana..buat MAS,MAK MAS(HJH NORAIN)& AYAH MAS(PENGIRAN HJ MASUNI),ONG & AUNTIE,ABG MAS YANG TOUGH,UFAH & UMMI(PN NI'MAH),HJ MAT ZAIN,AYAH & MAK ANGKAT MAS,7 ORG BIBIK MAS,DR MOHAIMIN AYUS & MADAM ZAHRINA & SEMUA YANG TAK TERSEBUT KAT SINI..ramai sangat kat Brunei tu sampai tak tersebut..ades..korg mmg menjaga kami kalah travel agency..segalanya cukup lengkap..kami g serah diri je dan buat havoc kat sana...heeee...panjang umur kami datang lagi..hehe..tak pon nnt MAS kawen..hehe..insyallah..

Pengembaraan kami di Brunei bermula dari 9 April to 12 April 2010..hehe..trip ini disertai oleh 9 org jejaka dan jejaki yang hebat2 belake..hehe..sbb semua bersemangat nak g melancong setelah trip kami ke bumi Singa pada penghujung semester yang lepas..



nie tiket penerbangan saya..hehe..flight kami di jadual berlepas pukul 725 pagi pada 9 April..jadi kena daftar masuk pada pukul 5 pagi gtu lebih kureng..ades..mcm mana nak check in seawal itu..mana ada public transport time tu..jadi terpaksa la kami bertolak pada malam 8 April..kepenatan selepas final exam masih terasa..badan terasa penat lagi..tak masuk sebab kena kemas bilik lagi..hehe..sabar jela..owh yea..buat info,kami ke Brunei melalui Miri..hehe..jimat tiket..kalau terus direct ke Brunei tiket mahal,tak mampu kami nak bayar..he..jadi Mas akan pick kami di Miri yang jaraknya lebih kurang 120km dari Bandar Seri Bagawan..

jadi 8 April jam 10 malam pengembaraan kami bermula di terminal putra gombak..the journey begins..yeah..hehe



malam tu..kami bermalam di LCCT-KLIA..ades..sakit badan tidur atas meja mcD..tapi semangat punya pasal..heee..wat tatau je sakit belakang..ades..

dan pukul 5 pagi kami check in di kaunter 58..waah..pengembaraan bermula..tapi sedih pulak di subuh hari..bilamana petugas airasia tanya CHE WAN MARIATI nie mana?adoyai..chema ialah orang paling semangat nak g Brunei..dia lah yang mula2 bayarduit nak beli tiket tapi atas sebab urusan family,dia tak dapat pergi..huhuhu..

wah..saya dah mood sedey..kikiki..lepas tu terus msg chema gtau..acecece..

oke..cerita seterusnya..akan di update nnt..saya da hilang mood skrg...:p

moga jumpa lagi...lambaian Brunei merindui kami..

Thursday, April 22, 2010

PENJARA PIKIRAN

Kisah-kisah motivasi ~ Suci Ummi Adam





Seekor belalang lama terkurung dalam satu kotak. Suatu hari ia berhasil keluar dari kotak yang mengurungnya, dengan gembira dia melompat-lompat menikmati kebebasannya.

Di perjalanan dia bertemu dengan belalang lain, namun dia heran mengapa belalang itu bisa lompat lebih tinggi dan lebih jauh darinya.

Dengan penasaran dia bertanya,

“Mengapa kau bisa melompat lebih tinggi dan lebih jauh dariku,padahal kita tidak jauh berbeda dari usia maupun ukuran tubuh?” Belalang itu menjawabnya dengan pertanyaan,

“Dimanakah kau tinggal selama ini? Semua belalang yang hidup di alam bebas pasti bisa melakukan seperti yang aku lakukan.”

Saat itu si belalang baru tersadar bahwa selama ini kotak itulah yang telah membuat lompatannya tidak sejauh dan setinggi belalang lain yang hidup di alam bebas.

Sahabat,

sering kita sebagai manusia, tanpa sadar, pernah juga mengalami hal yang sama dengan belalang tersebut. Lingkungan yang buruk, hinaan, trauma masa lalu, kegagalan beruntun, perkataan teman,tradisi, dan semua itu membuat kita terpenjara dalam kotak semu yang mementahkan potensi kita.

Sering kita mempercayai mentah-mentah apa yang mereka voniskan kepada kita tanpa berpikir dalam bahwa apakah hal itu benar adanya atau benarkah kita selemah itu? Lebih parah lagi, kita acap kali lebih memilih mempercayai mereka daripada mempercayai diri sendiri.

Tahukah Anda bahwa gajah yang sangat kuat bisa diikat hanya dgn tali yang terikat pada pancang kecil? Gajah sudah akan merasa dirinya tidak bisa bebas jika ada “sesuatu” yang mengikat kaki nya, padahal “sesuatu” itu bisa jadi hanya seutas tali kecil…

Sebagai manusia kita mampu untuk berjuang, tidak menyerah begitu saja kepada apa yang kita alami. Karena itu, teruslah berusaha mencapai segala aspirasi positif yang ingin kita capai. Sakit memang, lelah memang,tapi jika kita sudah sampai di puncak, semua pengorbanan itu pasti akan terbayar.

Sahabat,

pada dasarnya, kehidupan kita akan lebih baik kalau kita hidup dengan cara hidup pilihan kita sendiri, bukan dengan cara yang di pilihkan orang lain untuk kita

just be your self……

jadilah dirimu sendiri, pepatahpun mengatakan. “biarkan anjing menggonggong tapi kafilah tetap berlalu”.

Sahabat,

Allah menciptakan kita untuk menang, bukan untuk kalah atau dikalahkan.

Kita adalah pemenang setelah melalui proses perjungan yang melelahkan,jadi sudah selayaknya kita selalu jadi pemenang. Kita layak dibanggakan…!!

Kita layak sukses…!!

Kita adalah pahlawan dari kehidupan kita sendiri,,,
jadi apapun yang terjadi, jadilah dirimu sendiri….





Tuesday, April 20, 2010

GEMA

Kisah-kisah Motivasi ~ Abdul Hakim







Seorang anak dan ayahnya sedang berjalan diatas gunung. Tiba tiba, anaknya terjatuh, Dia terluka dan berteriak : AAAhhhhhhhhhhhhhh!!!!!!!." Tetapi Ia sangat kaget mendengar ada suara pantulan dari gunung sebelah."AAhhhhhhhhhhhhhhh!!!!!!!."
Dengan penuh rasa penasaran, diapun kembali berteriak : "Siapa kamu?" Diapun menerima kembali jawaban yang sama : Siapa kamu?" dan kemudian dia berteriak ke gunung itu: "Saya mengagumimu!" dan suara itupun kembali : "Saya mengagumimu!."

Dengan muka marah pada jawaban itu, dia berteriak : "Penakut" Dia masih menerima jawaban yang sama, "Penakut!."
Dia menatap ayahnya dan bertanya : "Apa yang sedang terjadi?" Ayahnya sembari tersenyum dan berkata : "Sayang, perhatikan." Kembali ayah akan berteriak : "Kamu Juara." Diapun menerima jawaban yang sama : "Kamu Juara."

Anak ini kembali kaget dan tidak mengerti mengapa itu bisa terjadi, kemudian Ayahnya menjelaskan bahwa itulah yang disebut dengan Gema suara, tetapi itulah sesungguhnya hidup.Segalanya akan kembali kepada kita, apa yang kita katakan, apa yang kita lakukan. Hidup kita secara sederhana adalah gambaran dari kelakuan yang kita perbuat.

Jika kamu ingin lebih banyak cinta dalam dunia,
maka ciptakanlah Cinta dalam Hatimu.
Jika Kamu ingin lebih berkemanpuan dalam timmu,
maka tingkatkanlah kemampuanmu
"Hidup akan memberikan kembali kepadamu, apa yang telah kamu berikan kepadanya. Dalam segala hal."


Monday, April 19, 2010

JANGAN PERNAH BERUBAH ~ ST12

kunjungan ke BRUNEI tempoh hari memberi 1001 makna buatku..banyak benda yang dilalui yang mana akan di update dlm blog dlm sedikit masa lagi..catatan yang amat panjang selama 4 hari di sana..tapi yang paling penting,saya diperkenalkan dgn lagu ini oleh MAS..sangat la menyentuh perasaan liriknya..

Saya dedikasi kan lagu ini buat anda..anda tahu siapa anda..kikiki..anda jangan kecewa ye walaupun anda di tipu 'hidup2',jangan bersedih ye..anda mesti move on..anda jua punya harga diri..jangan kisahkan dia ye anda =)


video






Biarkan waktu teruslah berputar
Mencintai kamu penuh rasa sabar
Meski sakit hati ini kau tinggalkan
Ku ikhlas ‘tuk bertahan

Cintaku padamu begitu besar
Namun kau tak pernah bisa merasakan
Meski sakit hati ini kau tinggalkan
Ku ikhlas tuk bertahan

Reff:
Meninggalkanku tanpa perasaan
Hingga ku jatuhkan airmata
Kekecewaan ku sungguh tak berarah
Biarkan ku harus bertahan

Jangan pernah kau coba untuk berubah
Tak relakan yang indah hilanglah sudah
Jangan pernah kau coba untuk berubah
Tak relakan yang indah hilanglah sudah

Back to Reff

Jangan pernah kau coba untuk berubah
Ku relakan yang indah dalam hatinya


Sunday, April 18, 2010

BAWALAH CAWAN KOSONG

coretan dari kisah kisah motivasi ~ Syaheera My







"Esok ada jamuan ringan di sekolah, murid-murid nanti bawa cawan kosong sendiri ya..." Pesan seorang guru kepada anak muridnya.

Keesokan harinya....(perbualan dua orang murid)

"Wana, awak bawa tak cawan kosong yang cikgu minta bawa semalam?"Mira bertanya.

"Saya tak bawa cawan kosong. Saya bawa botol air penuh. Malaslah nak bawa cawan. Saya nak minum air yang saya bawa ni saja. Tak perlu rebut-rebut ambil minuman nanti." Jawab Wana, sedikit angkuh.

Tibalah waktu dinanti, jamuan pun bermula.

"Baiklah, siapa yang bawa cawan kosong, letak di depan ni ya. Cikgu nak tuang satu air special ni. Air ni mahal sangat. Jarang sekali orang boleh minum. Sedap pula tu. Murid-murid semua bertuah tau..."kata cikgunya sambil memuji-muji kehebatan air itu.

Semua murid bangun dengan gembira untuk meletakkan cawan masing-masing kecuali Wana. Dia termangu sendiri. Dek kerana kesombongannya dan sangkaannya yang rendah terhadap permintaan cikgu untuk membawa cawan kosong amat dikesalinya.

Akhirnya, Wana tidak dapat menikmati air yang istimewa itu seperti sahabat-sahabatnya.

***********

Begitulah diibaratkan dengan menuntut ilmu, sahabat semua. Sebagai seorang yang sentiasa cintakan ilmu, kita seharusnya sentiasa menganggap diri ibarat cawan kosong setiap kali menuntut ilmu di majlis-majlis ilmu terutamanya. Dan, walaupun kita pernah mendengar sesebuah tajuk sebelum ini, jangan pernah merasa diri sudah cukup.

Setiap penyampaian ilmu itu akan berbeza penerimaan dan masukannya setiap kali. Mungkin didasari faktor pengalaman. Semakin kita menuntut ilmu, semakin kita harus merasakan diri semakin banyak yang kurang dan harus ditambah. Jangan pernah merasa cukup!

Jadilah ibarat cawan kosong, insyaAllah, kita akan merasakan cawan kita sentiasa bisa diisikan dengan ilmu baru. Jika kita merasakan diri sudah cukup seperti cawan yang penuh, maka kita tidak akan bisa merasakan diri penuh terisi. Bahkan, kita akan merasa rugi kerana cawan yang penuh tadi tidak dapat menampung air yang baru. Malah kita akan pulang dengan air yang sama tanpa sebarang perkembangan dan hal-hal baru.

Maka, ubahlah sikapmu. Jadilah rendah hati apabila bertemu dengan ilmu. Bawalah cawan kosong.


SEDIH SEMAK SERABUT


Saya sedang bersedih..angakra..Allah..beri aku kekuatan..untuk ku menjalani hari esok..

Jangan biar aku dihambat kedukaan ini..ameen..

Mahukan idea untuk mencoret di dada skrin ini..


Thursday, April 8, 2010

~buat kekasih gelapku~




Ku mencintaimu, lebih dari apapun
Meskipun tiada satu orang pun yang tahu
Ku mencintaimu, sedalam-dalam hatiku
Meskipun engkau hanya kekasih gelapku...

Ku tahu ku takkan selalu ada untukmu
Disaat engkau merindukan diriku
Ku tahu ku takkan bisa memberikanmu waktu
Yang panjang dalam hidupku

Yakinlah bahwa engkau adalah cintaku
Yang ku cari selama ini dalam hidupku
Dan hanya padamu ku berikan sisa cintaku
Yang panjang dalam hidupku...

Ku mencintaimu, lebih dari apapun
Meskipun tiada satu orang pun yang tahu
Ku mencintaimu, sedalam-dalam hatiku
Meskipun engkau hanya kekasih gelapku...

Ku mencintaimu, lebih dari apapun
Meskipun tiada satu orang pun yang tahu
Ku mencintaimu, sedalam-dalam hatiku
Meskipun engkau hanya kekasih gelapku...

p/s: moga berbahagia selalu hendaknya kamu =)

Tuesday, April 6, 2010

SEDIH?????(UPDATED)

KHAS BUAT YANG BERSEDIH =)



Sedang bersedih?

Cuba tanya megapa?

Kecewa dengan kehidupanmu mungkin..

Sedikit coretan di pagi ini..kesedihan dan kegembiraan merupakan fitrah kita sebagai manusia lebih2 lagi sebagai hamba..kalu kita pernah gembira,pasti kita akan merasa sedih..itu janji tuhan yang pasti..

Jadi jika kita merasa sedih,sujud lah memohon keampunan kerna ia mungkin direct link dari tuhan supaya kita ingat padaNYA..pape pun ingat,DIA takkan sesekali hampakan kita..

Berdoa moga dia beri kita kegembiraan dan menterjemahkan kesedihan kita kepada kegembiraan kelak..

Sebagaimana tuahn turunkan hujan yang kerap kita anggap menyusahkan kita namun pada akhirnya,tuhan berikan pelangi yang indah buat kita...moga tuhan merahmati kita lebih2 lagi di musim peperiksaan ini..ameen..

langit masih belum cerah,

apakah seri pudar suasana,

wahai adikku kau tersenyum,

merawat sengsara yg. berkarat dihati,

walau kau jauh nun di sana,

takkan kulupakan kenanagan bersamamu,

moga Allah kan memayungi dengan rahmatMu,

kasih sayang terjalin.


In any case,always here for you :)




Monday, April 5, 2010

Sepenggal Kisah Burung Pipit

Catatan: Suci Ummi Adam
sumber: Tazkiyatun Nafs

Di tengah perjalanannya menuju Gunung Thian San, seekor burung pipit kecil melepas... lelah di sebuah dahan pohon. Di dekat tempatnya bertengger dilihatnya suatu kesibukan di sebuah rumah mungil.Sambil melepas lelah, si burung pipit mendengarkan percakapan penghuni rumah yang sibuk berbenah di halaman mereka. Nampaknya mereka hendak bepergian ke suatu tempat.

“Yayan tolong ambilkan tool box papa di bawah tangga.” kata si ayah yang sedang mengecek karburator mobil.

“Ini pa,”kata si anak. Sambil masih melanjutkan pengecekan, si ayah berkata, “Oh terima kasih. Letakkan di dalam mobil yah…., kalau-kalau di tengah jalan nanti kita membutuhkan peralatan itu.”

Tiba-tiba dari dalam rumah muncul anak perempuan mengikuti ibunya yang sedang berbenah kotak-kotak makanan. “Mama, Titin boleh bawa boneka panda Titin?”

“Nanti tidak kebanyakan barang bawaan? Sudah ada baju ganti, makanan, tikar, tenda, selimut, kotak air. Nanti tidak cukup tempatnya, sayang…” kata si ibu ke anak perempuannya.

“Ga apa-apa ma, nanti Titin pangku boneka pandanya. Kalau ga boneka panda, nati kalau Titin bosan ngga bisa main-main,” jawab si anak itu

“Ya sudah. Tapi dijaga ya, jangan sampai kotor.” jawab si ibu

“Ahh…Yayan bawa mobil-mobilan juga deh kalau begitu,” si anak laki-laki tidak mau kalah juga rupanya.

“Kita kan mau berlibur tiga hari saja. Ngga usah bawa mobil-mobilan. Nanti Yayan main-main sama papa saja,” jawab si ayah menengahi,”Gimana, semua sudah siap?”

Si ibu menjawab,”sebentar masih kurang kotak P3K,”

Si burung pipit yang sedang asyik melihat kesibukan pemilik rumah itu, tiba-tiba saja tertawa sendiri.Burung pipit membayangkan apa yang terjadi seandainya dirinya yang akan bepergian. Dia merasa lucu membayangkan cakar kirinya harus membawa pundi-pundi minuman, sementara cakar kanannya pundi biji gandum, dan di ketiak sayap kanannya dia mengempit bku cek dan sementara ketiak kirinya dia mengempit pena untuk tanda tangan buku cek, kalau-kalau dia perlu membeli sesuatu di tengah perjalanan.

He…he.. si burung pipit terkekeh sendirian membayangkan keadaannya yang. Burung pipit menyadari, dengan perbekalan yang begitu, dia tidak bakal bisa terbang apalagi mengadakan perjalanan menuju Gunung Thian San.

“Nah, semua sudah siap. Ayo kita berangkat,” jawab si ayah. “Tapi sebelum itu kita berdoa dulu,” kata si ayah mengingatkan keluarganya. Dengan lantang dua anak kecil yang manis itu segera melantunkan doa bepergian dengan suara keras

“Bismillahi tawakkaltu ‘alallohu Laa hawla quwwata illa billahil’aliyyil adzim.”

Mendengar itu, si burung pipit berpkir,”Sebuah doa yang baik. Semoga keluarga itu memahami dan mengerti apa yang dibacanya itu, hingga tidak perlu mereka membawa perbekalan yang berlebihan untuk perjalanan mereka.”

“Ah aku juga perlu membaca doa itu untuk melanjutkan perjalananku,” pikir si burung pipit.(Zaim Saidi)

……………………………………………………………………….

Sahabat,
Kisah di atas, menggambarkan keadaan kita sebenarnya coba tengok isi tas kita, apa yang kita persiapkan untuk perjalanan kita hari ini….
ada buku, telepon, notebook, pena, dll… Pernahkah terpikir pada diri kita,
apa saja yang harus dipersiapkan untuk “perjalanan abadi” kita
perjalanan menuju akhirat perjalanan menuju Yang Terkasih….
Apa yaag harus kita bawa….
Sudahkah kita persiapkan…
Cukupkah persiapan kita……

Sahabat,
Begitu sempurna persiapan kita untuk bepergian
Bahkan ke tempat-tempat yang lokasinya tidak begitu jauh dari rumah kita
Sudahkah kita juga sempurna mempersiapkan diri untuk “perjalanan abadi”….

Sahabat
kematian adalah sebuah kepastian
Tanah akan menjadi tempat pembaringan kita
Ulat akan menjadi taman kita
Munkar dan Nakir akan menjadi tamu kita
Perut bumi menjadi tempat menetap kita
Kiamat menjadi penantian kita
Surga atau nerakakah yang kan menjadi tempat kembali kita
Sudahkah kita menyiapkan daya untuk menghadapinya….

Sahabat,

Segala sesuatu yang akan datang adalah dekat, sedangkan yang jauh adalah sesuatu yang tidak akan datang sama sekali…..

Rasulullah bersabda,”Orang yang cerdas adalah orang yang bermuhasabah dan beramal untuk (kehidupan) setelah kematian.”

Persiapan untuk menghadapi sesuatu tidak dapat sempurna kecuali dengan selalu mengingatnya di dalam hati

Sahabat,
Perjalanan kita semakin cepat jika kita melalaikan diri, mungkin saja kita sudah mendekati tempat persinggahan terakhir dan telah menempuh jarak yang panjang.
Sahabat, kita tidak akan meraih bahagia, kecuali dengan segera beramal dan memanfaatkan setiap nafas yang diberikan Allah.