Pages

RSS

Selamat Datang ke Blog Saya
Harap anda 'pening' membacanya.

Wednesday, June 30, 2010

thanks umi..syg umi...optimist



assalamualaikum smua...

hajat di hati nak siapkan log book praktikal sya..tp,hati teringat plak kat ciput ni..so,sy nak tulis sesuatu kat ciput,baru sya akan buat log book sy yang xsiap2 tu.hehehe..

entri kali ni nak share nasihat umi yg tersyang buat anknya..seperti biasa,balik praktikal,sy akan singgah di kedai runcit umi sblm balik umah.tujuannya,jumpa umila setelah seharian xjumpa..then,sya ni ada 1 tabiat, suka cekak pinggang bila dok sajer2..one day, umi dgn pnh berhikmah,menegur sya.umi kata,mggu lps umi g dgr ustaz ngajar (ceramah),ustaz tu bagitau,tabiat cekak pinggang ni mcm ahli neraka.xmolekla kalu kita kta buat..tegur umi..sambung umi lagi, org pmpuan nie, kn jaga adab yg islam dah bagi.xleh suka berdekah-dekah,kena jaga pergaulan laki dgn pmpuan.skrg ni mcm2 jadi dah..

thanks umi atas nasihat tu..rasa terkesan di hati walau di mana saya pergi terutamanya,tabiat saya yg suka cekak pinggang tu..bila nk buat jer,teringat teguran umi tu..umi, u are the greatest mum in the world that i have..syg umi...

Memancar sang suria
menyinar cahayanya
begitulah berseri
wajah ummi ku sayang

Aku sayang ummi
ummi ku sayang ummi
sayang sayang ummi
ummi ku sayang

Walaupun ummi letih
mengasuh kami ini
namun masih tersenyum
menyejukkan hati

Aku sayang ummi
ummi ku sayang ummi
sayang sayang ummi
ummi ku sayang

Bila pulang sekolah
ummi sambut kami
sembahyang sama ummi
alhamdulillah

Aku sayang ummi
ummi ku sayang ummi
sayang sayang ummi
ummi ku sayang

Ummi ku sayang kaulah serikandi
berkorban selalu untuk kami
ummi ku sayang kau ibu mithali
semoga ALLAH kan berkati

Aku sayang ummi
ummi ku sayang ummi
sayang sayang ummi
ummi ku sayang

Memancar sang suria
menyinar cahaya nya
begitulah berseri
wajah ummi ku sayang

Aku sayang ummi
ummi ku sayang ummi
sayang sayang ummi
ummi ku sayang

Tajuk Nasyid : Ummiku Sayang
Artis : Soutus Sofwa

RADIX FRIED CHICKEN & PANTAI MELAWI

Macam tak ada kaitan dua tajuk yang saya nak perkatakan kali ini..Post kali ini agak santai sebenarnya kerana saya ingin memperkatakan tentang Radix Fried Chicken(RFC) & Pantai Melawi.hehe

Sebenarnya ini merupakan tempat yang saya sempat jejaki pada 28/6/2010 dan 29/6/2010..Waah..Seronok..hee..Okay okay..Kita bermula dengan 28hb dulu..RFC telah lama kedengaran di gegendang telinga saya..Syarikat ayam goreng milik penuh HPA ini telah mengorak langkah dengan membuka cawangannya di Kota Bharu dan saya sangat-sangat teringin mencubanya..Nak makan di KL,masih belum ada cawangan,terpaksa la menanti dengan sabarnya time cuti nak ke RFC..Dan tuhan memberi kesempatan sampai ke sana pada 28hb..Alhamdulillah..Syukur ;)



Boleh dikatakan RFC nie,cuba untuk menonjolkan image 'islamic' la berbeda dengan penyedia makanan segera lain..Bagus,kita kena pakat-pakat support..Ini dapat disandarkan kepada staffnya yang kesemuanya menutup aurat dan cara 'address' pelanggan..Alhamdulillah..RFC mengetengahkan konsep ayam organik dan juga tiada MSG dalam produk yang mereka jual..Walaupun bagaimanapun boleh saya katakan,ini merupakan permulaan yang baik buat syarikat yang baru berusia setahun jagung ini dan saya doakan mereka terus maju kelak..Insyallah..Terima kasih kepada exco-exco yang sudi teman saya ke sana..tq korang ;)

Dan pada 29hb pula saya telah selamat ke Pantai Melawi, Bachok untuk sedikit riadah..Waah..Saya seorang yang sangat cintakan keindahan dan kedamaian pantai dan saya takkan sesekali menolak peluang untuk ke sana bila pulang ke rumah ;)

Pantai Melawi terletak kira-kira 30KM dari bandar Kota Baru dan terletak di daerah/jajahan Bachok..Pantai Irama dan Pantai Tok Bali merupakan pantai yang bersebelahan dengan Pantai Melawi ;)





Tujuan saya ke sana,ehem2 mestilah 'mencuci mata dan mencari awek'..hahaha..Tak adalah..Saya ke sana adalah untuk sesi reunion kecil bersama dengan sahabat-sahabat sekolah menengah saya..Penat tapi seronok..Kami makan-makan di sana,borak-borak,cerita masa lampau dan sakat-menyakat..Gembira rasanya..Mungkin ini peluang terakhir kerana selepas ini kami semua akan busy sudah bekerja kan?There is no more leisure time for us ;)

Seinfiniti terima kasih buat F,W, dan J..Thanks..Ahmad have a great time with you yesterday..Moga than berkati kamu semua insyallah..Dah besar kawan-kawanku ;)

Buat masa sekarang,cukuplah dulu..Moga ketemu lagi esok.Melet ;p

p/s:

Mahu menyiapkan entry mengenai itu tapi masih belum berkesempatan ;)




To the Ones that Slip in Unnoticed :)

Salam everyone :)

I hope everyone is in the best of health. Thanx for dropping by. Thanx for willing to read. N thanx again Mr.A for creating a one in a million opportunity.

Here’s something I want you to think about.
Friends enter into our lives in all kinds of directions. Some slip in unnoticed. Right?

I personally favour the ones that slip in unnoticed. Like opening a present that was given as a surprise. It happened so abruptly. So unexpectedly.

It’s truly amazing how these kind of friends are actually the friends that means the most to you. The friendship was built from nothing. And you made your way up. Up till the top. Or at least..almost at the top. Because truly, amazing things don’t happen in just a blink of an eye. Good things happen to good people. You just gotta be patient enough. That’s what I repeatedly tell myself.

There will be a moment where you’ll be asking yourself..”and why didn’t you come earlier into my life”..or “where were you all this while”.. And these questions..will remain unanswerable. Only the Almighty has the answer :)


Sometimes in life,
you find a special friend;
Someone who changes your life
just by being part of it.
Someone who makes you laugh
until you can't stop;
Someone who makes you believe
that there really is good in the world.
Someone who convinces you
that there really is an unlocked door
just waiting for you to open it.
This is Forever Friendship.
When you're down,
and the world seems dark and empty,
Your forever friend lifts you up in spirit
and makes that dark and empty world
suddenly seem bright and full.
Your forever friend gets you through
the hard times, the sad times,
and the confused times.
Your forever friend holds your hand
and tells you thateverything is going to be okay.
And if you find such a friend,
you feel happy and complete,
because you need not worry.
You have a forever friend for life,
and forever has no end.
FRIENDS ARE THE FAMILY THAT WE CHOOSE

Salam comel dari saya ;)


Tuesday, June 29, 2010

SOALAN KRITIKAL BUAT AHMAD

Somebody did ask me ~ Ahmad,how much would you love somebody?

Hahaha..Perlu ke jawab soalan nie..At this stage of my life,i would love somebody whole heartedly..It's not my type i would reserved partial or small part of it anyone else..Again ~ What if you being hurt? God knows the best..Andai itu yang terbaik,sama-sama kita redha..Sakit pun kena redha,mugo kita nie hok tuhan..banyak2 sabar..menjawab soalan? ;)

Soalan lain lak ~ Abe,abe akan pilih ke ore hok abe saye?

Hahaha..Gelak jugak soalan nie..Again at this stage of my life,at the age of 22,i think i'm not suit to be the hero..I'm only meant to be the with them before the true hero appear..they deserved better ;)

Sebenarnya,ingin saya beri yang terbaik buat mereka yang saya sayang kerna saya tak yakin mampu buat orang yang saya sayang happy..Bukan jawapan rendah diri,cuma fact yang hakiki yang mahukan terbaik buat mereka,tak ingin ku lihat mereka bersedih ;)

Abe harap abe jawab soalan kamu ;)

Soalan lain lagi ~ Andai ada masa,bolehkah saya nak jumpa Ahmad?

Hahahaha jugak...Anytime anywhere boleh aje kalau saya tak busy,text je cakap kat mana,sedaya upaya saya akan cuba untuk tidak menghampakan..Masalahnya orang tak nak jumpa Ahmad..Dont worry..Selagi mana saya masih hidup insyallah boleh aje nak jumpa,nak msg,nak telefon,i will entertain you ;)

Sekian ~ Tak ingin memilih

Andainya Di Antara Kita Nanti,
Berubah Hala Serta Memungkiri Janji,
Jangan Ada Benci,
Suka Dan Duka Dilalui,
Jadikan Kenangan Di Sudut Hati..


Monday, June 28, 2010

CORPORATE LAW CONFERENCE ~ MERGER & ACQUISITION/PRIVATISATION



Alhamdulillah wa syukrulillah..Selasai program hari ini,conference law..First time saya mengikutinya atas jemputan ayah mi saya..Bukan mudah nak dapat masuk semata kalau entrace fee untuk seorang participant RM3000 per head..Saya dapat masuk free semata anak sedara punye pasal..dapat slide lagi..hehe..Conference yang dianjurkan oleh AAA Consulting di Kelantan Trade Centre ini melibatkan 21 orang peserta..Tak ramai pun,cukup la mana patut sebab dia nak kasi personal touch..Owh buat yang tak tahu lagi,AAA Consulting merupakan anak syarikat Azmi & Associates yang mengfokuskan kepada training kepada public untuk menjadi mahir dalam bidang tertentu..One day program ni banyak la mengajar saya sedikit sebanyak tentang itu dan ini..Apa dia itu ini?isk2..Kena jadi lawyer baru faham..haha..:p

Mudah nak cakap Merger & Acquisition(M&A) ini ialah expertise ayah mi as dia have been listed as 100 top lawyers in Asia due to his performance in this field..Dan he is among the Malay expert lawyer in this country..kalau tak caya,leh refer kepada majalah ALB k..gtu la sedikit sebanyak mengenai ayah mi saya..bukan sebab dia ayah mi saya nak cakap gtu,tapi dia mmg deserve pujian dan anugerah itu atas usahanya selama ini..Dan mendengar talknya sehari suntuk memang la betul dia seorang yang sanagat informative bilamana dia menidakkan dan menjawab dengan tenang segala persoalan-persoalan yang dikemukan2 oleh pengarah-pengarah syarikat yang hadir..Owh sebelum terlupa,M&A mudahnya ialah part of Company law la..kalu kita belajar kat universiti..tapi in practise..company law nie banyak lagi cabangnya,M&A,Due Diligence dan bla bla bla bla..jadi sesapa yang rasa tak pandai Company law tu,jangan bersedih k,ilmu kena sentiasa menuntut,sikit sanagat je apa yang belajara compare dengan apa yang akan diminta oleh client in practice..i have dine some of it,ilmu kat kelas tak leh nak pakai sangat..kena rujuk buku-buku lain manjang..;)

Okay okay..Merger mudahnya nak cakap ialah penggabungan syarikat la..contohnya dua syarikat yang sama nak merger jadi satu atas kepentingan mereka membuat bisnes yang sama..okay?contoh terbaik boleh la dilihat menerusi merger of among 3 biggest GLC company in Malaysia i.e. Sime Darby,Guthrie dan juga Golden Hope dan mereka merge menjadi Sime Darby Bhd..oaky..faham?tak faham msg je k..;)

Okay acquisition lak..mudahnya gni..bilamana syarikat besaringin membeli equity syarikat kecil..contohnya,mcD nak beli A&W sbb A&W syarikat yang lebih kecil untuk jimatkan kos operasi dan kurangkan pesaing sebab mereka menjalankan bisnes yang hampir sama..jadi bilaman berlakunya acquisition,A&W akan ceased to exist..pehe dop?sikit2 boleh la..gtu la sedikit sebanyak..;)

Satu benda yang saya suka bilamana berbual atau denagar ayh mi cakap ialah he will talk about real things as he being exposed by that..Jadi kita akan melihat dunia dari different angel..Ops..Antara yang hadir jugak tadi ialah YB Senator Mumtaz yang saya nampak kagum dgn ayah mi,bilamana ayah mi mengetengahkan isu-isu politik yang tak terjangkau dek pemikiran kita..Dan Yb berkata dia akan bawak soalan2 dan isu tersebut ke Parlimen..Kelas gtu..haha..Antara yang menarik saya kira pada konference tadi ialah bagaimana CIMB mengurangkan jurang 20 Billion asetnya di bandingkan dgn Maybank dalam masa kurang dari 3 tahun, pembinaan ERL yang menghubungkan KLIA dgn KL Sentral dan isu Port Tumpat ;)

Dan saya sendiri,semasa berpraktikal di A&A,dapat tgk original agreement of IJN ;p

Wah seronok..haha..Sebab tau,owh ini ke isu yang dimainkan kat paper dengan Tv rupanya..Jadi saya tak get confused..heee...

Finally,saya seronok dgr orang yang cakap berinformative..semua tahu..itu tahu ini tahu sebab saya suka general knowlegde..Akhirnya moga segalanya berjalan lancar buat saya,insyallah..

p/s:

if ada request nak mintak saya cakap pape lagi or nak tanya pape lagi pasal conference sila la bgtau k,saya tatau mana saya terlepas pandang ;)








Saturday, June 26, 2010

BILA SAYA MULA BERBICARA ~ OPTIMIST



Bismillahirrahmanirrahim dan assalamualaikum buat smua…

Alhamdulillah, setinggi-tinggi kesyukuran dipanjatkan kehadrat Allah taala kerana memberi peluang buat insan kerdil ini untuk menulis di blog MR .A nie, walaupun sy xpenah berblog slama ini..TQ to MR.A kerana invite sy menjadi author di blog nie..moga2 para pembaca sekalian mndapat manfaat atas apa yg bakal sy postkan slps ini walaupun akan ada kekurangan pada penulisan sy nnti…..

Bermacam-macam bermain di fikiran sy tatkala menerima tawaran ini..”Blh k aku menulis? ”Apa yg aku akan tulis nati? ”Adakah apa yg aku tulis akan memberi manfaat pada pembaca? “Apa penerimaan pembaca nati? Saya membiarkan persoalan2 tu tnpa jawapan…dan saya akan cuba memberi yg terbaik dan xmenghampakan harapan MR.A dan para pembaca nati ..tu janji saya..I.ALLAH..

Entri sy pada kali ini adalah sedikit perkongsian pengalaman slama 6 minggu saya berpraktikal di private praktis dan Hospital Kota Bharu…hari2 sy berdepan dgn pelbagai penyakit mata terutama apabila di hospital..kebanyakkan mereka adalah warga tua..mereka ini kebanyakkan mengalami masalah selaput mata (cataract) dan tekanan dalam mata yg tinggi(glaucoma) di samping penyakit2 mata yg lain…kami (optometrist) bukanlah doctor,tp lbh kepada pakar penglihatan..tp,pak cik2/makcik2 memanggil kami ‘doctor’..ok la,doctor pun doktorla..hehhehe
Apa yg sy ingin kongsikan di sini adalah luahan makcik2 dan pakcik2 tu apabila datang kpd kami: Doktor, “pokcik nie, mata xbrapo napok doh.blh ko nak wat spek bia blh wat ngaji quran xpo doh.wat bekal nak mati esok2, mugo kijo lain xleh wat doh’…terkedu sy mendengar luahan itu..insaf…sy bermonolog sendirian : ‘aku yang muda ni mcm mana?nak tggu mata da xnampak,badan da xlarat baru baru nak kejar amal ibadat k?lagikan pakcik2 yg da tua pun, terkejar2 nak wat amal ibadat untuk bekalan sementara umur masih berbaki apatah lagi aku yg masih muda,sihat tubuh badan nie..isk2…YA ALLAH..bermuhasabah sendirian…

Ini pula cerita budak2..si anak datang bersama ayahnya ke kedai spek..si ayah berkata: ‘anak sy ni complain xnampak dlm kelas..xtau apa yg ckgu tulis dalam kelas’. Biasanya,kami akan cek power mata dengan mesin automatic (autoref) sblm pemeriksaan sbnrnya di buat. Sy dapati adik td,matanya tiada power (plano).sy hairan, dia complain xnampak.lalu sy double cek..setelah smua power yg sy letak,smuanya dia kata xnampak..dr yg sebesar2 huruf,smpailah yg sekecik2 smuanya xnampak..sy heran..napa ni?erm,sy memulakan taktik..’adik,akak letak power yg paling tinggi kt mata adik ni, adik nampak x?padahal power td adalah power 0 (plano)..lantas dia dgn laju menyebut smua huruf2 tadi dr atas smpi ke bawah dgn yakinnya..saya tersenyum sendirian….barulah sy tahu,bahawa mata diasihat, tp dia ingin pakai spek,lalu dia buat2 xnampak..ini namanya malingering (buat2 xnampak) ..ayah dia ckp,msti ada kwn2 dia yg pakai spek kat sekolah,sbb tu dia pun nk pakai jugak..isk2 bijak betul budak2 zaman skrg blh plak nk menipu..isk2..patutnya bersyukur dgn nikmat mata yg sihat..

Begitu juga kisah seorang atok yg dibawa oleh cucunya ke kedai tmpat sy praktikal untuk membuat spek.si cucu berkata kpd saya:’atok sya ni da umur 90thn dah,xcekak doh,jale pun xbrapa buleh doh,kn org pimpin, tp,nk wat spek nk wat ngaji quran.. mata kanan da buat operation buang selaput dah..tp,kurang napok jugak’..termenung lagi sya..mcm mana ni?blh lagi k pakai spek kalu mcm ni?tp,sya cuba buat yg terbaik,walaupun mata kirinya dah xblh dibetullkan kerana ada selaput di kanta matanya..akhirnya, pakcik tu blh nampak dgn power yg sy cuba beberapa kali walaupun dgn tulisan ayat al quran yg sedikit lebih besar berbanding yg biasa..lalu sy mencadangkan si cucu td membeli al quran yg lebih supaya harapan atoknya untuk mengaji quran tercapai tatkala di usia2 senja..atok tadi pulang dgn gembiranya krna dia msh ada harapan untuk mngaji quran lagi…alhamdulillah…

Saya gembira,tatkala patient saya memakai spek yg saya cek dan dapat melihat dgn jelas..’terima kasih doctor, saya da blh melihat dgn jelas dan blh mengaji quran’..alhamdulillah, atleast saya da menolong setakat mana yg ak mampu.saya gembira melihat mereka gembira…buat mereka yg masih dikurniakan mata yg sihat,hargailah mata anda.jagalah dan gunakanlah sebaik yg mungkin kerana tnpanya, kita xkan dapat melihat keindahan ciptaan tuhan yg indah dibumi ini…subhanaallah…bersyukurlah dgn dua mata yg ind ah yg ALLAH anugerahkan kpd kita ini..

We just have to
Open our eyes, our hearts, and minds
If we just look bright to see the signs
We can’t keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way
(Allah..)
Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time..
-Open your eyes by Maher Zain-

Friday, June 25, 2010

SAYA SUDAH DAPAT KERJA

Owh tuhan..Saya masih ada 6 paper to go dan satu sem untuk ditempuhi..

Namun tuhan murahkan rezeki(maybe),saya dah dapat tawaran bekerja..Ades..

Masuk je office,staff dah tengok semacam,ala-ala nak panggil saya BOS..Taula panggil pakcik saya BOS dan saya bukannya BOS pun lagi..Terima pun belum tawaran tu..

Terima kasih banyak la offer..Saya fikir nanti..Mahu enjoy last sem dulu bersama sahabat-sahabat yang amat saya kasihi,baru mahu fikir kerja ;)

Jalan untuk jadi kaya dah terbuka luas lagi bersuluh..insyallah..saya hidup mahu memberi ;)

p/s

ada orang berangan nak bukak firm dengan saya tempoh hari,jadi ke awak? ;)



Thursday, June 24, 2010

PENGUMUMAN : SELAMAT DATANG KE CIPUT SAHABAT

Panjang saya berfikir..Terkadang saya gagal untuk update blog dalam masa yang agak lama..Allah..Rasa bersalah pada mereka,bertanya kenapa tak upadate blog..Tak sempat..Tak best kalau tak tulis dengan sebaik mungkin(walaupun saya bukan la pandai menulis)..kepakaran saya ialah menyakat :p

Dan saya mungkin terpaksa meninggalkan CIPUT bilamana saya dah grad nanti..hee..Busy..Saya amat risau akan itu :D

Justeru itu lah,saya dengan ini ingin menjemput kalian,tua muda miskin kaya,sahabat musuh,kawan seteru atau sesiapa sahaja untuk menjadi CO-AUTHOR untuk blog CIPUT ini..Andai berminat email la saya di insaninsaf@gmail.com..:)

Mungkin akan kaget sedikit dengan perkembangan terbaru ini kerana sudah terbiasa dgn tulisan merapu saya di CIPUT ini.Namun perlu pada pertimbangan saya untuk memasukkan different view dari different person untuk keep CIPUT relevant sokmo..mudah cerita,kalu tak suka jangan baca k.sila main jauh-jauh :D

Oleh itu,saya dengan ini ingin menzahirkan 2 orang CO-AUTHOR untuk CIPUT bersama saya yang mempunyai strength dan kekuatan yang tersendiri :)



HAIZAN FARAH HAMZAH

Beliau merupakan sahabat saya sejak di SMKWB dan merupakan junior saya yang amat akrab..betul ke?Dilahirkan pada 13 April 1988 dan berasal dari Tumpat Kelantan..Kini beliau merupakan mahasiswa tahun akhir dalam jurusan optometris(doktor mata) di Uitm Puncak Alam..Berminat dengan kerja-kerja kemasyarakatan dan juga ditaklifkan sebagai Exco Da'wah Persatuan Mahasiswa Optometris UiTM..Saya memanggilnya dengan nama Farah dan insyallah Farah kata beliau akan mencoret di CIPUT khusus mengenai kepakarannya..Dan kami mempunyai kegilaan yang sama iaitu BUKU..okay rak intro nie farah?haha..share the books you have with us ye :)



RAS ADIELA RAHMAT

Beliau merupakan pelajar tahun 2 Kulliyyah Undang-undang Ahmad Ibrahim UIA Gombak..Juga merupakan junior saya :D Dia beri kelebihan dengan penguasaan Englsh yang baik dan sangat berminat kesusateraan lama,dia sebolehnya akan cuba untuk berkongsi tentang minatnya dengan kita semua..Berasal dari Subang Jaya dan diputerikan pada 20 Mei 1989..I'm calling her Diela or adik :)

As a matter of conclusion,nafas baru,jiwa baru,moga CIPUT terus bergerak melangkah dengan baik selama mana ia bermanfaat kepada kalian semua..Mahu turut serta?Ahlan wa sahlan wa marhaban bikum..Namun refer dan orang tanya,CIPUT blog sapa..It's always mine..Ahmad punye kerna Ahmad bertanggungjawab sepenuhnya insyallah :)







Tuesday, June 22, 2010

hari ini hari selasa

Selamat tengahari semuaaaa.

Kena ceriaaaa. Nanti sedih, diri sendiri jugak rugi. Eventhough you can’t see the rainbow, it doesn’t mean it’s not there. Betul tak? *wink*
Pernah tak rasa yang orang yang kamu semua nak faham kamu, tak faham pun (ehh, betul tak saya cakap ni..macam tak make sense je..ahh x pe, buat buat faham tau!). Kenapa susah sangat nak faham? Bukaklah otak fikiran tu. Ishhh. Ever heard of, you can’t always get things your way in life. Yeaaa. Faham x? YOU CAN’T ALWAYS GET THINGS YOUR WAY IN LIFE. Silalah faham yea :)

Pagi tadi, ada kawan saya call. Dia nak mintak tolong bayarkan saman untuk dia sebab dia tak dapat nak hantar result kat org scholar tu. Kalau tak hantar results..ka-ching $$$ tak dapat. Hahahaha. Andddd. Dia duduk jauh. Kesian dia kena datang all the way to UIA sebab nak bayar saman je. So, UIA..i’ll be seeing you again. Kawan, you were there when I couldn’t even stand on my own two feet. You helped me stand up. You held my hands when everyone was so busy doing their own stuff. You stayed up late at night just to listen to me cry. Setakat tolong bayarkan saman..small matter lah babe. Haha.

Esok nak pegi KLIA..nak amik Tok Joh dari Umrah. Tok Joh beli apa yea untuk adik. Hehee :P


p/s: teringin nak pergi Umrah jugak :)


salam comel dari saya ;)



Monday, June 21, 2010

satu. dua. mula :)

Salam kawan-kawan :)

Ini adalah kali pertama saya ber-blogging. Terima kasih encik A! For giving this one in a million opportunity to me. Susah yea nk start. hahaha. Nasib baik ada org tu yg sabar. And sabar. And sabar. Adoi.

At times when you think the whole world is dark and gloomy, you have to open your eyes and look at life at a different angle. Because life is truly beautiful :)

Lepas ni, silalah baca. Silalah comment. Kerana, saya budak baru belajar.

Salam comel dari saya ;)








Sunday, June 20, 2010

HIMPUNAN KELUARGA TOK BAH



Saya diberi amanah untuk melaksanakan program ini..Bukan mudah nak dilaksana kerana melibatkan family dan orang yang senior dan bukan sikit bilangannya,anggaran jumlah 300 orang..Dan database maklumat belum dikutip..

Ringkasnya,ini merupakan family gathering pertama seumpamanya buat family Tok Bah.tok Bah atau nama sebenarnya Wan Ahmad merupakan moyang saya dan Atuk kepada mak saya..Yang menrumitkan program ini ialah Tok Bah berkahwin 4 dan mempunyai 9 orang anak dan cucu cicitnya sudah merata-rata duduknya..Saya sendiri tak mngenali kesemua mereka (tak paayh ckp saya la,mak sendiri tak kenal habis sepupu-sepupu dia) :p

Sorry mak..ngata sikit..hahaha..dah mmg betul pon.malu malu.he :p

Dan saya telah siapkan working paper ini,harapnya mendapat kerjasama dari semua..Insyallah moga dipermudahkan..(Saya masih dilema nak pegang post apa sebenarnya) =)



PENGUMUMAN

Pengumuman lagi.....:p

Asyik-asyik pengumuman..hahaha..

Sekarang musim mengumumkan laa..baik take note :D

Saya baru habis exam EAP dan pastinya saya tak cukup masa menjawab...Arghhhhhhh..

Namun apa yang ingin saya umumkan bahawasanya ialah CIPUT akan mengalami suatu transformasi sesuai dengan usianya yang sudah menjangkau 3 tahun..Apa dia?hee..Tunggu insan-insan yang terlibat dah ready dulu..heee

Saya akan umumkannya dalam masa terdekat insyallah..Nantikan..Sabar yer :)


Friday, June 18, 2010

MANUSIA ITU SENTIASA LUPA

Ahmad lupa ke..

Kenapa Ahmad tak ingat ini..

"Boleh tak tolong ingatkan,Ahmad memang betul-betul lupa"pinta saya suatu hari

"Takkan!!!!Ingat balik"jawabnya..

Hehe..Saya tersenyum..Angkuhnya jawapanmu sahabat :)

Dulu saya sentiasa bengang dengan Ayah Mi(Azmi Mohd Ali aka owner Azmi & Associates) saya..Sikit-sikit tanya benda sama..Asyik lupa..

Lama saya cuba memahami dia..Nape la ayah mi nie?Akhirnya saya mengerti..kerana terlalu banyak hal penting dalam hidup dia jadi benda remeh dia selalu tak care..

Kenapa jadi gitu?Dan saya berazam untuk tidak begitu bila saya meningkat usia..

Namun..

Akhirnya,saya mengaku saya gagal..Bilamana hidup makin busy..Makin banyak benda yang perlu diingati..Itu ini..Segala benda perlu ingat..Allah memang begini rupanya hidup..Makin ramai kawan,makin banyak benda perlu diingat..Makin banyak program makin banyak society..Saya dicabar untuk mengingat semuanya..Memang saya gagal..Saya juga manusia yang perlu diingatkan..

Teringat kata2 ustaz manusia tu asalnya dari perkataan INSAN dan INSAN itu berasal dari perkataan NISYAN yang bermaksud pelupa..Dan manusia mmg hakikatnya pelupa..Kata ustaz,benarlah kata Dr Mahathir melayu mudah lupa..tapi sebenarnya bukan Melayu tapi manusia itu secara amnya mmg seorang yang pelupa kerana fitrahnya dicipta begitu oleh penciptaNYA..

Bila cakap dengan mak,selalu saya akan cakap,Allah mak,ahmad lupa la nak cakap apa taid dengan mak..Mak senyum sambil berkata,syukurlah mad,itu tandanya kita manusia,perlukan tuhan sentiasa lupa..Ameen..Tq mak..

Jadi saya ingin menyatakan bahawa saya memerlukan sahabat2 saya untuk mengingatkan saya,sebab saya semakin la sibuk dan semakin banyak benda yang saya lupa..mohon ingatkan saya :D

Yang remeh2 jangan lupa..yang berat2 tu memang selalu lupa :D

Sama2 kita berpesan-pesan insyallah

p/s:

Macam manalah bila dah kerja nanti..Moga tuhan beri kekuatan untuk mengingat =)







DIA SANGAT SUKA BERCERITA

Saya mendengar,mendengar,mendengar dan mendengar...

Dan akan terus mendengar semata untuk kamu..

Andai itu membahagiakan dia..

Dan dapat melupakan kesedihan kamu..

Ahmad akan sentiasa ada untuk kamu..

Di mana?

Di sini..insyallah..Always ADIK..always..=)

I wish the same for you..

Jangan lupa selawat tafrijiyyah :)

5.00 pagi 18 Jun 2010



Wednesday, June 16, 2010

SAHABAT BARU, SILA TABAHKAN DIRI

Sahabat...

Sedih...

Sahabat baru saya sedang bersedih..

Sahabat..Jangan bersedih lama-lama..

Ingatkah dikau pada hujan..

Hujan sedang melandamu..

Kelak pelangi yang cantik akan jadi milikmu..

Bersabar ya sahabat

Ku Doakan...:)




Tuesday, June 15, 2010

PENGUMUMAN

Saya makin sihat walaupun masih batuk-batuk..alhamdulillah..Sudah 5 hari tidak meng'update' blog..

Insyallah saya akan update slow-slow..Dah berlumut dan comot dan..

Syukur pada-Mu tuhan...


Thursday, June 10, 2010

PENGUMUMAN

Saya tak sihat..Selsema dan rasa mahu demam..hehe..


Jadi ada banyak benda yang akan tertangguh..

Proposal dan janji-janji terpaksa ditunda..Maafkan saya..

Akan saya siapkn secepat mungkin segalanya..

Doakan saya =)

PUTUS ASA

"Weh putus asa doh aku nie"keluh saya semalam.

"Mana ada orang berjaya sekali cuba,kalau ada hebat benar tu"jawab Halim

Hambek sebijik kena..hahaha..Dia ingatkan saya kembali..Lalu teringat cerita & usaha pencipta mentol yang dikisahkan oleh Ayah Ju.Dia gagal dalam 99 kali usaha pertamanya mencipta mentol.Hanya setelah me'nikmati' kegagalan sebanyak 99 kali barulah dia berjaya.DIa berjaya pada usahanya yang ke seratus.Masyaallah.Kita nie baru usaha dan kalah beberapa kali dah nak putus asa dah,macam mana nak jadi orang berjaya.Sampai bila pun tak dapat!!!!!

Jadi andai dalam usahamu ~

GAGAL

GAGAL

GAGAL

GAGAL LAGI

jangan lupa untuk ~

USAHA

USAHA

USAHA

MUHASABAH

MUHASABAH

KOREKSI DIRI

KOREKSI DIRI

Insyaallah kejayaan pasti milik kita kerana kegagalan itu tangga-tangga menuju kejayaan..

Jom sama-sama kita berusaha..Dah berusaha jangan lupa berdoa :D




Tuesday, June 8, 2010

MINTA KE CURI?

Mesti pelik kalau tengok tajuk nie kan?

Apa ke benda la yang saya nak tulis kali nie..hahaha..

Nie post santai aje..Alkisah maka tersebut la kisah semalam kawan lama saya dok cakap pasal hati,dia cakap kalau saya ambil 'curi hati' dia macam mana?Minat punya pasal sanggup nak curi hati orang tu..hahaha..

Lepas tu terkeluar la dari mulut saya dengan tiba-tiba,jangan la curi,kalau nak mintak baik-baik,mesti dia bagi kalau kena gaya dan tuhan bukak pintu hati dia,kang kecewa sorang-sorang lagi naya kalau curi hati dia..macam logik lak kan?ngeh2..enough said..:p

"Jangan la curi,minta baik-baik" ~ tq A for this post =)


Monday, June 7, 2010

TIADA LAGI CELOTEH INSANI

Saya akan merindui 'Celoteh Insani'...

Ia telah pergi,dah sampai masanya..huuuuuuuu..Terkadang atas sebab tertentu,kita harus melepaskan pergi walaupun tak rela..kerana itu yang terbaik :)

Chema,i'm gonna miss the post..Ain Khadijah tak habis lagi chema tulis..hehe..

Moga ada celoteh lain nnt..insyallah..nnt susah dah nak jumpa..blog aje penghubungnya..

Umur Ciput pon tatau macam mana lagi,selagi ada orang baca dan saya ada masa nak update insyallah ia akan terus hidup :)

Insyallah




ALHAMDULILLAH SELESAI SATU TANGGUNGJAWAB

Morning,alhamdulillah pagi ini selamat kembali ke D2.3 yang tercinta dari Kota Bharu.

"Nie kenapa balik mengejut nie?dah la balik kejap je"tanya orang-orang kat rumah.

"Kawan kahwin,balik la."blasa saya

"La semata tu je balik?"

"Iye,sebab itu aje membawa saya pulang"

Perjalanan yang memeritkan saya kira, 16 jam on board dalam masa dua hari demi nak attend undangan perkahwinan sahabat,dianggap tak berbaloi oleh ayah.Kata ayah kamu tu nak exam,biar jela dia nak kahwin,bukannya tak jalan majlis ahmad tak datang.dah la ahmad seorang je lelaki yang balik.he

Isk2..bagi saya,saya meraikan.ye penat,banyak kerja tertangguh,tapi rasa bersalah ada andai tak dapat datang.nanti majlis saya pun saya nak orang datang,insyallah.nie sakit belakang pon tak hilang lagi tapi saya gembira walaupun ada yang berduka jugak banyak kerja tertangguh,tak mengapalah tuhan beri rezeki cara lain insyallah

Soalan cepu emas,nie dok sibuk-sibuk g kawan kahwin,ahmad bila lagi?hahahaha.Tahun nie umur saya 22 tahun.Dalam family kita tak pernah lagi ada yang kahwin semuda nie except tok wan dan tok ayah,so wat gapo nak 'gaduh-gaduh'.saya nak kahwin seorang dan sekali je seumur hidup,jadi biarlah lambat2..tak kemananya kalau ada rezeki,kan?Bilamana saya dah ready saya akan kahwin,takkan tangguh lagi..bila ahmad ready tu?bila ada calon(bukan skandal ye nota buat nuril.qalbi) dan bila saya dah clash dgn komputer kesayangan saya nie :p lambat lagi,tu yang pasti,jangan tunggu la.he.bukan dalam setahun ini.2 tahun mungkin :D

p:s/

pagi nie dapat sms,"ahmad tahun depan orang kahwin"

wah wah wah,tahniah..jangan lupa jemput.walau jauh ahmad akan pergi jugak :D

nuril.qalbi ~ the note is for you,bukan untuk saya.be stronger Dr muda :D

Bila Allah cepat makbulkan Doamu, Maka DIA Menyayangimu,

Bila DIA Lambat Makbulkan doamu, Maka DIA Ingin Mengujimu,

Bila DIA Tidak Makbulkan Doamu, Maka Dia Merancang Sesuatu Yang lebih Baik
Untukmu.

Oleh itu, Sentiasalah Bersangka Baik Pada ALLAH

Sunday, June 6, 2010

HATI KECIL

"Ciput,hati kecil tu apa?"

"Hati kecil hati yang selalu kecil la..Dia tak macam hati besar"

Hati kecil selalu bersuara,namun hati besar selalu memujuk..

Jadi hati kecil,jangan selalu nakal..Duduk diam-diam ye..Biar hati besar yang lebih rasional tu yang sentiasa bersuara.

Ingat tu Ciput..



Friday, June 4, 2010

SELAMAT PENGANTIN BARU

Selamat pengatin baru buat farah wahida dan juga yusri azraai..walaupun saya tak ingat sapa kamu,saya wish jugak sebab dapat kad dari kamu.tolong la kenalkan diri kepada saya,saya terganggu nie sebab tak ingat sapa kamu..heee...please :D

Dan selamat jugak buat pemilik blog bersama inspirasi hati,may Allah bless you always.Lepas nie tak leh nyakat dah,nnt ada org jeles..hee..kan kak farhah?

Stay cool kak,t saya wat kecoh dgn abang J hari ahad nie..heee

Insyallah moga segalanya selamat =)


Thursday, June 3, 2010

Blind Spot

Poooooooooonnnnn

"Allahuakbar,napa la tak nampak kereta tu tadi eh,nasib baik tak kena langgar."tutur saya

Dan...2 minggu selepas itu..

"Mad,kete tu,asal ko keluar gak simpang..Tak nampak ke?"bising sahabat saya

"Allahuakbar..Lagi sekali..Aku memang tak nampak..Cuak seyh"jawab saya

"Kau ada blind spot nie Mad."balas dia kembali

Blind Spot?Apa tu..Pertama kali dengar,terus saya telefon penasihat aka Optometris yang menjaga mata saya..hahaha..kan farah?

Ini jawapannya ~

Titik buta atau istilah sains dipanggil blind spot atau dalam istilah ophthalmology ia dipanggil ‘scotoma ‘ terjadi apabila sebagian drpd retina tidak menerima maklumat mengenai penglihatan atau lebih specificnya pada bahagian retina berkenaan kekurangan atau tiada sel yg blh detect cahaya(photoreceptor cell).jadi,apa jua objek yg jatuh pada titik buta ini tidak akan dapat dilihat oleh mata kita. Ia keadaan normal bagi semua org dan bukanlah disebabkan oleh penyakit . so, everyone has a BLIND SPOT in their vision of each eye. lebih krg 2% penglihatan kita di cover oleh blind spot pada setiap mata kita.

Size blind spot ini kecil jer, sbb itu kita jrg perasan akan kewujudannya dan juga disebabkan oleh kita ada penglihatan dua mata (binocular vision)… tp pertambahan saiz blind spot blh disebabkan oleh beberapa penyakit. Antaranya glaucoma iaitu peningkatan tekanan dalam mata yg blh menyebabkan pengurangan medan penglihatan atau in medical term in called (limited visual field or tunnel vision). So, pemeriksaan blind spot adalah penting untuk memastikan blind spot kita berada dalam normal range.


Ada test yg blh digunakan untuk menentukan blind spot anda:








Pada gambar di atas, ada bulatan pada sebelah kiri dan tnda cross pada sebelah kanan anda. Tutup mata kiri anda, dan tgk pada gmbr bulatan. Sambil mata kiri tertutup, gerakkan mata anda menghampiri monitor kmputer. Pada satu titik, tnda cross tidak akan kelihatan dan apabila anda gerakkan lagi mata mghampiri monitor, anda akan nampak kembali tnda cross yg hilang tadi. Pada saat tnda cross tidak kelihatan, di situlah titik buta anda. (make sure mata anda still fixate pada bulatan semasa mendekati monitor). untuk mata kiri, ulang test tersebut.



Blind spot ini sgt merbahaya terutamanya apabila anda memandu. Ada sedar atau tidak, kdg2 apabila anda melihat pada cermin sisi anda, tiada kenderaan di sisi anda, tp sebenarnya ada tp kenderaan tersebut berada pada blind spot anda. Jd, sebagai langkah berjaga2, sebagai pemandu kenderaan (terutama kenderaan besar) anda seharusnya berhati2 apabila ingin membelok untuk memastikan tiada kenderaan di sisi anda. Jika anda penunggang motosikal, make sure anda tidak menunggang pada sisi kereta kerana bimbang anda berada pada blind spot pemandu kenderaan lain atau dgn cara memandang ke belakang sekilas seblm membelok ke bahu jalan.


Sekian harap maklum..Farah Hamzah

Anda bagaiman,pernah mengalaminya? :)

Berhati-hati di jalan raya :D








I MISS MY CHAT MATE =)

Sejak dua bulan lalu,bila mana saya online je,ada orang akan buzz saya thru YM dan menyapa "salam ahmad,apa khabar?" dan ini berlaku hampir setiap hari dan boleh dikatakan kami sudah kamcing sekarang walaupun dulu dah baik tapi sekarang lagi baik =)

Namun kini ........

Dia sudah kembali ke tempat asalnya untuk menyambung kerjanya..tiada lagi buzz..heeee...

I miss the moment..Sahabat,bangunlah..Jangan down lagi..Perjuangan masih belum selesai..=)

Aku doakan mu



Tuesday, June 1, 2010

HILANGNYA CINTAMU (OST LAGENDA BUDAK SETAN) ~ FILI

Terima Kasih kepada Siti Nurhasliza yang mengenalkanku kepada lagu ini..Lagenda Budak Setan karya asal Ahadiyat Akasyah yang difilemkan akan ditayangkan pada 3 Jun 2010 dan mengambil lagu ini sebagai official sound track nya..sangat la sedap bagi saya..saya suka :D

Silalah menikmati..

video


Bila cinta kini.
Tak lagi bermakna
Yang ku rasa kini
Hanyalah nestapa
Ditinggalkan cinta masa lalu

Dulu kau tawarkan
Manisnya janjimu
Yang ku sambut itu
Dengan segenap hatiku
Bila engkau pergi
Tinggalkanku

Hilangnya cintamu
Menusuk hatiku
Ternyata memilih
Cinta yang fana

Perginya dirimu
merobek jantungku
Hingga ku terjatuh
Dalam harapan

Hilangnya cintamu
Menusuk hatiku
Hingga ku terjatuh
Dalam harapan
Uuu...
Dalam harapan